måndag 18 februari 2013

Morgonrutiner

Palatset står nära sovrummet (det blir lätt så i ett Mycket Litet Hus) och det räcker med att man vänder sig lite bullrigt i sängen på morgonen så reagerar marsvinen med höga tjut. Någon börjar och de andra faller snabbt in i kören. De är ett bra komplement till väckarklockan, men ibland vill man ju ha lite sovmorgon också... Glöm det!

Dags att vakna nu? Vi svälter ju ihjäl här inne!


Det är bara att vackla upp och börja skära gurka. För det är det första de får. Då har jag bra koll på hur de mår. En annan inbiten marsvinsnörd har kallat det "huggreflexen". Om ett marsvin inte vill ha sin gurkskiva är det något fel och lika bra att ringa veterinären direkt. Tänk vilken enkel (och populär) hälsokoll!


Gurka NU! Stå inte bara där!


På varje gurkskiva droppar jag immunkomplex-droppar och strör lite C-vitamin på. Egentligen får de mycket C-vitamin via grönsakerna, men better safe than sorry.

Gurkskivorna transporteras till palatset på skärbrädan så att Matte dels slipper springa fram och tillbaka, dels kan dela ut dem ungefär samtidigt. För annars blir det bråk.

 Då blir det tyst nån minut och det enda som hörs är fem marsvin som i rasande fart äter gurka.Sen börjar kören igen. Nu är det dags för den riktiga frukosten: paprika, broccoli, morot och hö. Först därefter kan Matte börja förbereda sin egen frukost, alternativt gå och lägga sig igen...












söndag 10 februari 2013

Mysmöbler


Något av det bästa mina marsvin vet, förutom mat såklart, är deras mysmöbler.


Det här är en mysgrotta, men BabyZoo är lite för lat för att ens orka gå in i den. Den är lika mjuk och mysig ovanpå.
 Tunnlar, påsar, grottor. Mjuka och mysiga. I perfekt marsvinsstorlek.

Salt har gömt sig.
 Det bästa är när man kan krypa in i den, och det ligger mat precis utanför så man inte behöver flytta sig så mycket. 

Dödskallegrottan är väldigt populär. Den här bilden på Jan Boris togs när marsvinen fortfarande bodde i en "vanlig" bur, och inte i ett palats.

Eftersom marsvin gärna uträttar sina behov där de går, står eller ligger kan man ibland undra om det inte är så att de tycker mysmöblerna är riktiga posh-toaletter. Åtminstone verkar det så när man får skaka ut en hel hög med pluttar vid städdags. 

Vad kallar man denna? Säng eller soffa? Divan? Toalett? Spelar väl ingen roll så länge det är mysigt tycker Murvel.
Marsvinen och jag vill tacka de sykunniga marsvinsnördar som förstått behovet av mysmöbler. Men när kommer IKEA eller något annat framsynt företag med mysgrottor i människostorlek?

fredag 8 februari 2013

Försmak av våren

Förra våren plockade jag ett par rejäla kassar med nässlor. En del gjorde jag egen mat av; nässelsoppa och stuvade nässlor är så grymt gott. Men en del torkades och sparades till grisarnas fromma. Och nu, i den snöiga hemska vintern när det känns så långt till vår och gröna strån, känns det fint att bjuda på en liten tallrik nyttigheter.

C-vitaminer... mums!

Det finns en plan att så vete i krukor också, men än så länge har jag inte fått tag i det. Jag har inte berättat det för pälsklingarna, ifall projektet helt skiter sig. De blir så lätt besvikna.